Patriarhul Ecumenic ii felicita in predica sa pe… musulmani, cu ocazia Bairam-ului

1

Patriarhul Ecumenic atinge si subiectul Sfintei Sofia din Constantinopol.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu le-a transmis urari musulmanilor, în timp ce prezida, in urma cu o zi, Sfânta Liturghie a Sfintei Mari Mucenite Chiriachi, în districtul Kontoskali al Constantinopolului (Istanbul). Adresându-se credincioșilor, Patriarhul a menționat, printre altele, una dintre marile sărbători ale religiei musulmane, Bairam, declarând: „noi le transmitem urarile noastre musulmanilor, cu ocazia sărbătorilor lor foarte mari. Noi respectăm credința lor”.
Cu aceeasi ocazie, Patriarhul a menționat, conform agentiei grecesti Amen, că si creștinii, la randul lor, „cer ca credința lor sa fie respectată, si de asemenea lăcașurile de cult ale părinților noștri”.

Patriarhul a subliniat faptul că respectul pentru credința și locurile sfinte ale religiilor ar trebui să fie reciproce, în special pentru „monumente cum ar fi Sfanta Sofia, care reprezinta nu doar arhitectura bisericii creștine de peste secole ci, totodata, istoria și conștiința unui întreg popor, propriul nostru popor”.

Patriarhul a mai adaugat că „fiecare abatere de la pretentia noastra privind respectul si cinstea datorate lacasurilor sfinte ale credinței noastre, reprezinta un atac asupra noastră, asupra civilizației lumii, patrimoniului cultural mondial, iar o țară democratică precum Turcia trebuie să respecte aceste lacasuri și sa le cinsteasca”.

Va reamintim ca, în luna care tocmai a trecut, a Ramadanului islamic, in interiorul Catedralei istorice Sfanta Sofia a avut loc citirea Coranului.

sursa