Lumina Sfanta – Ierusalim 2016 – noutati: mai sunt posibile pelerinajele la Sfantul Mormant?

1

Pelerinii prezenți la Sfântul Mormânt din Ierusalim în dimineața zilei de marți, 22 martie 2016, se poate sa se fi întrebat la ce fel de slujba au fost martori. Grec-ortodocsii, armenii și franciscanii s-au strans laolalta, pentru binecuvântarea schelelor. Bisericile din Țara Sfântă, gardienii Bisericii Învierii, au lucrat în cea mai mare parte in secret, în ultimele luni, la efectuarea de studii de fezabilitate, pentru restaurarea Mormântului lui Hristos. Nu este un secret, cu toate acestea, că acest Mormânt, aflat în centrul rotondei Sfântului Mormânt, se afla într-o stare dărăpănată. Lucrarile și consultările pe aceasta tema au dus la organizarea unei conferințe, la începutul lunii martie, la Atena, la care au participat diferiti miniștri ai Guvernului Grec, Patriarhul grec-ortodox grec al Ierusalimului, Theophilos al II-lea, Custodele franciscan al Țării Sfinte, Pierbattista Pizzaballa, și Patriarhul armean Nourhan Manougian, precum și aproximativ alte 100 de persoane.
În cadrul reuniunii care a avut loc la Atena, profesorul Antonia Moropoulou, al Facultatii de Inginerie Chimică a Universitatii Tehnice Naționale din Atena (NTUA), a prezentat rezultatele studiului pe care l-a condus in evaluarea starii cladirii. Ea a fost ajutata de mai multi oameni de știință greci, intrucat studiul este unul multidisciplinar.
Profesorul Moropoulou a prezentat defectele structurale ale clădirii de cand dateaza cladirea, dar a subliniat, de asemenea, că unii factori contemporani contribuie si ei la slăbirea generală a structurii. Unul dintre principalii factori, este numarul semnificativ de vizite ale turistilor si pelerinilor in basilica. Principala cauză a destabilizarii blocurilor de marmură, pare a fi modificarea mortarelor existente intre ele. Aceasta este rezultatul creșterii umidității aparute in urma condensarii respirației vizitatorilor. In plus, studiul termografic al părții de sud a Altarului a arătat că utilizarea lumânărilor care ard ore intregi, la doar câțiva centimetri de structură, chiar daca nu se ating de fapt de Altarul în sine, a condus la un stres termic care a afectat marmura. Mai mult decât atât, fumul care este eliberat de lumanari a condus la acumularea de depozite de cenusa si ulei, care deterioreaza marmura, dar care, de asemenea, stabilesc condițiile aparitiei unor reacții fizico-chimice care accelerează oxidarea și deteriorarea suprafețelor arhitecturale.
Schelele au fost indepartate, in prezent. Lucrarile vor incepe imediat după sarbatorile pascale ale ortodocsilor. Pelerinajele ortodoxe ar putea începe în următoarele câteva săptămâni. Se asteapta ca acestea sa dureze cel puțin opt luni, și ar trebui să fie finalizate până la începutul anului 2017, la 70 de ani dupa ce britanicii au montat un cadru metalic pentru Altar. Toate lucrările vor fi documentate, treptat, prin participarea a 30 de profesori din diferite departamente NTUA. Specialiștii catolici și armeni vor face parte, de asemenea, din echipa. În acest timp, lacasul sfant va rămâne deschis credincioșilor, pentru închinare. Acordul încheiat între Biserici, vizeaza demararea unei restaurari conservatoare. Prin urmare, Altarul va fi demontat și apoi reconstruit identic. Numai părțile care sunt prea fragile sau sparte vor fi înlocuite. Marmura care va mai putea fi păstrată, va fi curățata, iar structura care o susține va fi consolidata. Conform unui raport al Custodiei franciscane, proiectul este finanțat de cele trei confesiuni creștine principale ale Sfântului Mormânt: grec-ortodoxă, franciscana și armeana. Guvernul Grec va sustine si el lucrarea. In plus, Fondul Monumentelor Mondiale (WMF) si-a arătat si el interesul privind participarea.

sursa