Klaus Iohannis s-a decis la Ierusalim: România va avea un muzeu al evreilor și Holocaustului la București

1

2

În a doua zi la Israel, preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului “Yad Vashem”, unde a anunţat că România îşi propune înfiinţarea unui muzeu naţional al Holocaustului şi identificarea celor aproximativ 60 de salvatori români care i-au ajutat pe evrei. Tot astăzi, România preia la Berlin preşedinţia Alianţei Internaţionale a Memoriei Holocaustului.
La finalul vizitei la Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă în care a anunţat că România va acorda o importanţă şi mai mare memoriei Holocaustului. “Nu cred că există semeni care să păşească aici şi să nu interiorizeze ce a însemnat genocidul evreiesc. Holocaustul este unic şi nu poate fi uitat, iar vizita de azi mi-a întărit convingerea că educaţia continuă reprezintă instrumentul fundamental pentru a evita astfel de crime odioase în viitor. Am văzut aici foarte multe obiecte donate de comunităţi sau organizaţii evreieşti din România şi am avut un sentiment de recunoştinţă, pentru că astfel am contribuit şi noi la acest uimitor muzeu, am făcut ce am putut pentru ca memoria victimelor să nu se piardă”, a spus Klaus Iohannis.
Pentru a arăta cât de angajată este România pe calea asumării trecutului, comemorării victimelor Holocaustului, luptei împotriva antisemitismului şi xenofobiei, protejării moştenirii culturale evreieşti, preşedintele a anunţat că are intenţia înfiinţării unui muzeu al Holocaustului în România. “Proiectul meu de ţară – România educată – are implicaţii şi asupra temei Holocaustului. Educaţia reprezintă primul pas pentru o mai bună înţelegere a Holocaustului şi pentru reconcilierea cu trecutul. Luând în considerare aceste lucruri, în calitate de Preşedinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu la Bucureşti. Sunt pe deplin hotărât să sprijin înfiinţarea în România a unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului. Voi discuta cu Guvernul să avem un plan concret cât de curând”, a mai spus preşedintele. „Un astfel de muzeu ar avea o misiune foarte prezentă în societate: să vorbească despre libertate, despre drepturile omului şi despre valorile europene. Un astfel de muzeu nu este o instituţie a trecutului, ci a viitorului, pentru că educă şi arată mai ales ce înseamnă diversitatea, nevoia de toleranţă, de responsabilitate civică. Orice formă de intoleranţă, rasism, ură şi discriminare reprezintă ameninţări la adresa democraţiei“, a continuat Iohannis.

NapocaNews