Un adevărat `RĂZBOI CIVIL` în Venezuela: Morţi şi răniţi înainte şi după deschiderea urnelor

1

Alegerile de duminică din Venezuela pentru o nouă Adunare Constituantă sunt marcate de violenţe soldate cu victime – morţi şi răniţi – transmit agenţiile internaţionale de presă.

Un candidat a fost ucis în locuinţa sa sâmbătă noaptea, în sud-estul ţării, înainte de deschiderea urnelor, a anunţat parchetul. Mai multe persoane au pătruns în locuinţa din Ciudad Bolivar a lui Jose Pelix Pineda, un avocat în vârstă de 39 de ani, şi l-au împuşcat. Un alt candidat, Jose Luis Rivas, a fost asasinat, tot cu focuri de armă, pe 10 iulie, în timpul campaniei electorale, la Maracay, în nordul Venezuelei.La Cumana, în statul Sucre din nord-est, a fost doborât cu un glonţ, în zorii zilei de duminică, Ricardo Campos, lider al opoziţiei în vârstă de 30 de ani, au mai informat procurorii.În capitala Caracas, cel puţin 2 poliţişti au fost răniţi de o explozie, duminică, în timpul unui protest antiguvernamental.
Opoziţia venezueleană a chemat la boicotarea scrutinului şi a refuzat să desemneze candidaţi pentru Adunarea Constituantă, pe care o consideră o modalitate de consolidare a puterii preşedintelui Nicolas Maduro. În mai multe localităţi, inclusiv la Caracas, protestatarii au blocat străzi şi s-au ciocnit cu forţele de ordine, deşi guvernul a anunţat că perturbarea procesului electoral poate fi sancţionată cu până la 10 ani de închisoare.

Maduro şi soţia sa au votat primii la o secţie din vestul capitalei. Şeful statului este susţinut de militari şi de magistraţi, dar peste 80% din venezueleni sunt nemulţumiţi de modul în care conduce ţara, iar 72% sunt împotriva reformei constituţionale, potrivit unui sondaj efectuat de institutul Datanalisis.

Protestele împotriva regimului socialist din Venezuela şi contramanifestaţiile s-au soldat, din aprilie, cu 115 morţi. Criza economică gravă prin care trece ţara a creat penurii de alimente şi produse de primă necesitate şi probleme în sectoare publice vitale, inclusiv în serviciile medicale.

stiripesurse.ro

Reclame