Uniatismul, principalul obstacol in dialogul dintre ortodocsi si papistasi

1Înainte de începerea sesiunii plenare a Comisiei Internaționale Comune de Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, din aceasta luna – Editia XIV, Chieti, Italia – reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale s-au întâlnit separat, pentru a discuta despre cursul pe care trebuia sa-l urmeze intrunirea.
Cu aceasta ocazie, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii Rusiei si sef al delegației s-a adresat participanților la sesiune, reiterand necesitatea revenirii Comisiei asupra problemei Uniatismului, discuție care a început în anii 1990, dar a fost întreruptă în anul 2000.

„Acțiunile greco-catolicilor în Ucraina și retorica lor agresivă asupra Bisericii Ortodoxe depun mărturie că Uniatismul continuă să fie o rană deschisă pe trupul Creștinismului mondial și principalul obstacol în dialogul dintre ortodocși și catolici”, a spus Mitropolitul.

Din cauza incapacității Mitropolitului Ioan de Pergam de a continua să-și îndeplinească obligațiile de co-președinte al Comisiei Mixte, delegații ortodocși au mai discutat, de asemenea, în cadrul aceleiasi sesiuni, despre posibilii candidați care sa ocupe această poziție. În urma acestei discuții, Arhiepiscopul Iov de Telmessos, din Patriarhia Constantinopolului, a fost confirmat în funcție.
Sesiunea plenară a Comisiei Mixte, la care au participat reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe recunoscute, printre care si ai Bisericii Ortodoxe Romane, cu excepția Patriarhiei Bulgariei, a fost deschisa prin cateva cuvinte rostite de co-președintele gazda al Comitetului, din partea catolicilor, Cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine, precum și de catre celalalt co-presedinte, din partea ortodoxa, Arhiepiscopul Iov de Telmessos. Un cuvant a mai fost tinut, de asemenea, de catre Arhiepiscopul catolic al orașului Chieti, Mons. Forte Burno.
După deschidere, membrii Comisiei au ales sa discute, nu despre Uniatism, ci despre documentul privind catolicitatea și primatul în Biserica primului mileniu, aprobat la ședința Comitetului de Coordonare al Comisiei Mixte din Roma în octombrie 2015.

sursa

Reclame